loading


DE KF HEEFT ZIN IN 2014 do januari 16 2014

Het nieuwe jaar is op het moment van schrijven ruim twee weken oud. En, 2014 heeft, met een uitverkocht Onbeperkt Oud & Nieuw, een vliegende start gemaakt. Dat belooft veel goeds. Een mooi moment om even terug te blikken op 2013, een jaar met veel ups maar ook wat pittigheden. En om vervolgens dan een reikhalzende vooruitblik te geven op 2014 en alles wat er te wachten staat. Denk aan optredens van Lilian Vieira (ZUCO 103), Def Americans (Johnny Cash Tribute), Black Sun Empire (Lekker Laag), Green Lizard, Jebroer, Knarsetand en nieuwe edities van 40UP en Big BadaBoom.

De cijfers zijn geteld en de balans is opgemaakt; 2013 gaat de boeken in als een meer dan goed jaar. Een kleine greep uit de feiten op een rij, leert ons dat wij het afgelopen jaar ruim 27.000 unieke bezoekers mocht verwelkomen. En dat er ruim 1000 artiesten het podium hebben betreden, waarvan meer dan de helft regionale helden. In totaal zijn er zo’n 100 verschillende evenementen en concerten georganiseerd en 150 creatieve workshops zijn georganiseerd. Daarbij was er voor ieder wel wat wils; een zeer groot aantal uiteenlopende genres passeerde de revue. Nog vers in het geheugen liggen de optredens van Moke, Tim Vantol, Dope DOD, Queaux Queax Joans, Kraantje Pappie, Blender en Dulfer, Bettie Serveert, Heavy Light en Gruppo Sportivo. Wij mochten ons gelukkig prijzen met de steun van ruim 230 nieuwe Dikke Vrienden, 29 Winkel Vrienden en in het totaal 86 sponsors en natuurlijk de tomeloze inzet van ruim honderd vrijwillige Kroeleden. Op de valreep van het oude jaar, werd er een mooie samenwerking beklonken. Muziekcafé De Hommel, O’Shea’s Irish Pub, Café De Waal, Eetcafé d’Oude Stoep, drinklokaal Het Paard, Dartcafé De Afrol, bodega Malle Babbe, Stadsgehoorzaal Vlaardingen en wijzelf sloegen namelijk in december de handen ineen om alle live concerten in de stad gezamenlijk te promoten. Dit in samenwerking met dé Vlaardingse concertagenda: de Barflyer.

Uitdaging
Dat 2013 ook een uitdaging voor de nabije toekomst met zich mee heeft gebracht is een feit. We moeten immers 18.000 euro bezuinigen. Maar ook dit minder positieve feit bracht iets teweeg, namelijk een voortvarend Tienpuntenplan, waarmee wij laten zien dat we weten wat cultureel ondernemen is. Komend jaar is het tweede jaar dat de bezuiniging op de subsidie door gaat. We groeien langzaam naar een subsidieverhouding van 12% subsidie vs 88% eigen inkomsten. (landelijk 40% vs 60%). Om De KF een aantrekkelijk en gezond poppodium te laten zijn en blijven, gericht op talentontwikkeling voor en achter de schermen, hebben we een tienpuntenplan gemaakt waar komende jaren de focus op ligt. Die tien punten bestaan kort gezegd uit: meer samenwerken, een aantrekkelijk donateursplan, kosten besparen, nog meer leuke bedrijven vinden die graag hun naam willen koppelen aan ons, een sterk en vernieuwend strategisch marketingplan, langere openingstijden, mogelijkheden onderzoeken voor besparing op de huisvestingskosten én onderzoeken of we onze kracht kunnen inzetten om een bredere rol in de stad kunnen vervullen, bijvoorbeeld als het gaat om jongerenbeleid, vrijwilligerswerk, citymarketing en opleidingskansen.

Vooruitblik 2014
Maar naast uitdagingen belooft het nieuwe jaar ook vooral veel geweldige kersverse concerten, nieuwe ideeën en concepten, workshops en evenementen. Na optredens van Eefje de Visser (12 januari jl.) en ZUCO 103’s Lilian Vieira (24 januari a.s.) en techno party Gehavend (18 januari a.s.) begint februari op zaterdag de 1e, met de tweede editie van Big Badaboom. Het bizarre dance feestje van de Vlaardingse DJ/producer WAX E. Bereid je alvast voor op (te) gekke mash-ups, trap, d&b, dubstep en techno/electro. Woensdag 5 februari is een primeur, want dan vindt de eerste editie plaats van Talk of the Town, de gratis toegankelijke en terugkerende talkshow van De KF, mét muziek. Actuele thema’s, cultuur en politiek, zoals dit keer ‘de zwevende kiezer’, komen aan bod en worden – uiteraard – muzikaal omlijst. Vrijdag de 7e wordt lachen, want dan wordt het poppodium weer omgetoverd tot Comedy KaFé, waar jong stand-up comedy garant staat voor buikpijn.
Op vrijdag 14 februari is het Valentijnsdag. Jawel. Dat inspireerde ons tot een mierzoet dansfeestje, getiteld The Hearty Party. Stellen én vrijgezellen zijn welkom! In 2014 krijgt het Open Podium mét (plus open jamsessie) een vervolg en wel elke laatste zondag van de maand. Ook blijft gratis bandavond Tokoloko een maandelijkse vaste prik met lokaal talent. Op doordeweekse avonden bieden wij dit jaar een steeds uitgebreider workshopaanbod; in februari starten onder meer de workshops songwriting, zang en Photoshop Pro. Ook onlangs bevestigd: Def Americans (Johnny Cash Tribute) op zaterdag 15 februari, JVB (22 februari), Knarsetand (1 maart), Amerildo de Krijger (hiphop/rap/electro) op 7 maart, groovende blues/rock ’n roll tijdens At the Juke Joint met Shaking Godspeed, Black Bottle Riot en Texas Radio op 21 maart en een d&b/dubstep editie van Lekker Laag met o.a. Black Sun Empire (5 april).