loading
DE CORONACRISIS VOOR MUZIKANTEN UIT DE REGIO

De coronacrisis is all over the place en heeft voor heel veel individuen en ondernemingen gevolgen. Sommigen zijn veelbesproken, zoals die voor de horeca, evenementen en cultuur. Binnen de laatste twee gaat het ook vaak over festivals, podia (zoals De Kroepoekfabriek) en de theaters, oftewel de aanbieders.  Maar hoe zit het met de makers, de (professionele) artiesten? Hoe beleven zij de coronacrisis en welke gevolgen heeft dit voor hen gehad? Op deze pagina lees je de verhalen van een viertal Vlaardingse podiumbeesten uit diverse genres.

 

Corvin Silvester

De singer-songwriter is door de jaren heen onderdeel geweest van vele bands, van black- en death metal tot de bekende americanagroep CC Grand. Tegenwoordig is Corvin zanger bij de southern rockband Copperhead County en timmert hij solo aan de weg als singer-songwriter. Voor Copperhead County betekende dit dat er een Europese promotietour werd afgezegd, met zo’n vijftig internationale shows. Voor een band als Copperhead County, een groep harde werkers met een rijzende ster, een zwaar gelag. Precies op het cruciale punt van (internationale) doorbraak.

Daar stond tegenover dat de band een platendeal tekende voor maar liefst twee full length albums en het debuutalbum in geheel Europa erg goed werd ontvangen in de pers. Als soloartiest is het leven net een heel klein stukje makkelijker. Tenslotte ben je alleen en niet met een gezelschap, iets waar de maatregelen heel strikt in zijn. Het harde werk als solist resulteerde in 2020 in een eigen EP.

Daaropvolgend werd een promotiedeal gesloten en sleepte Corvin een overeenkomst voor een volledig soloalbum in de wacht: zijn full length debuut. Inmiddels is Corvin ook te boeken bij Monkeyman, een bekend boekingsbureau in onder andere het genre americana en folk.

“Ik heb denk ik de meest schizofrene periode van mijn muzikantenbestaan doorgemaakt. Mijn band en ik kunnen dit allemaal aan en dat geeft veel vertrouwen. 2020 was een heel erg leerzaam jaar waar we sterker uit gaan komen”, aldus Corvin.

Check Corvin op:

DWO & Michaël Gabriël

DWO & Michaël Gabriël ademen hiphop. Voor hen was ook een tijd van ups en downs: “Wij zijn coronacrisis-artiesten: de eerste week van de lockdown releasten wij onze eerste gezamenlijke song: ‘On The Low’. Drie maanden later volgde ‘Veranderd’.”

“We hadden al een aantal gezamenlijke optredens op de planning staan en ook individueel wat mooie projecten lopen. Deze projecten zijn natuurlijk allemaal weggevallen. Daardoor missen we wat inkomsten maar vooral ook de positieve energie en nieuwe inspiratie die optreden voor publiek ons geeft. Vooral in de eerste maanden konden wij ons hierdoor zo nu en dan best wel neerslachtig voelen. Gelukkig lukt het ons aardig om elkaar scherp te houden waardoor we deze periode prima door gaan komen.

Het grootste voordeel van deze periode is dat we alle tijd van de wereld hebben om nieuwe muziek te maken. Wij stellen onszelf best hoge eisen: we willen optreden, interviews doen, videoclips maken en ook weer nieuwe muziek maken die de vorige nummers in kwaliteit overtreft. Wanneer je dit allemaal tegelijkertijd wilt doen dan lukt dat vaak niet voor de volle honderd procent. Eigenlijk is het dus best wel chill dat een deel van die verantwoordelijkheid nu weg is gevallen en we ons volledig kunnen focussen op het maken van nieuwe muziek.”

Bijkomend voordeel voor de mannen is dat ze – net voor de crisis – een gezamenlijke studioruimte hebben gehuurd. Hier kunnen ze dan ook naar hartenlust aan nieuw materiaal werken. Ze staan dan ook helemaal klaar voor en heropening van de podia!

Check DWO & Michaël Gabriël op:

Let’s Be Gypsies


Het viertal Let’s Be Gypsies, bestaande uit Roy, Erik, Mike en Ton, put veel inspiratie uit Django Reinhardt en die invloed is onmiskenbaar terug te horen in hun eigen werk. Mix dit met een snuf Pokey Lafarge en snapt dat je een authentieke, old-school sound te pakken hebt! Voor de mannen is de coronatijd eveneens een tijd van uitersten, mede omdat de muzikanten niet alleen onderdeel zijn van deze band, maar daarnaast ook andere projecten hebben lopen.

Erik: “Deze crisis was in het begin een behoorlijke klap. Alles kwam stil te liggen en het harde werk werd niet beloond. Ik merk dat deze crisis voor mij werkt als een gedwongen stap terug, maar er is geen keuze.” Roy beaamt dat. Hij speelt met volle overgave en wilde vanaf jongs af aan geen brandweerman of profvoetballer worden, maar artiest. “Je verdient niet veel, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt met een passie voor gitaarspelen voor publiek. In het begin was het erg moeilijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten.” Mike mist daarbij ook het uitgaansleven, toch een goede broedplaats voor veel creatieve uitspattingen.

De band zat in een goede flow met circa tachtig optredens in 2019, een nieuwe plaat en een veelbelovende zomer in het vooruitzicht. Met de maatregelen kwam de muziektrein volledig tot stilstand, op zo’n acht optredens na. Het enige wat nog mogelijk was volgens Mike, is de ‘kantoorzigeneurt’ uithangen. Dat soort werk kon tenslotte wel -redelijk onbelemmerd- plaatsvinden. Dat was dan ook een beetje het probleem, er moet tenslotte wel brood op de plank komen. Erik, tevens eigenaar van een muziekschool: “Dat wordt nu wel steeds moelijker. Het wordt spannend en zorgelijk voor alle artiesten én veel (kleine) ondernemers.” Roy voegt toe: “Om me heen zie ik ondernemers die het wellicht moeilijker hebben dan ik. Daardoor ben ik me wel bewuster geworden van mezelf en mijn omgeving.”

Op die noot willen de heren dan ook afsluiten. Let’s Be Gypsies blijft namelijk hoopvol en positief gestemd en erkent dat er ook positieve kanten zitten aan de rollercoaster die corona heet. “Het geeft me op veel vlakken ook veel rust. Ik heb vrede met de beperkingen op optredens en focus me op mijn persoonlijke muzikale ontwikkeling. Ik studeer veel en denk na over de toekomst”, aldus Erik. Bassist Ton: “Je moet inderdaad niet bij de pakken neerzitten. Blijven studeren en nadenken, zodat de keuzes na de crisis nog beter overwogen zijn.” “Hoe vreselijk negatief deze ook is, voor mij is het belangrijk de kin omhoog te houden, veel gitaar te spelen en dicht bij mezelf te blijven”, voegt Roy toe. Mike sluit af: “Ik hoop echt dat het komend jaar een keer voorbij is, zodat we in het restant van 2021 er echt weer een mooi en onwijs leuk jaar van kunnen maken!”

Check Let’s Be Gypsies op:

Viero

Als onderdeel van het hiphopcollectief Alliance is Viero hard bezig met zowel zijn solowerk alsmede de muziek van de groep. “Het coronavirus kwam voor mij als artiest niet erg gunstig: net voor de quarantaine had ik mijn eerste optreden gehad en een videoclip uitgebracht, met nog veel meer op de planning. Mijn muziekcarrière begon net een beetje op gang te komen. Toen het virus naar Nederland kwam was het dus even schakelen en nieuwe ideeën verzinnen.”

Eén van zijn ideeën was ‘de Quarantainesessie: een concept waaarbij producers hun zelfgemaakte beats konden mailen en het publiek vervolgens kon stemmen op hun favoriete beat. Van de beat met de meeste stemmen werd uiteindelijk een track gemaakt en hier werd een videoclip bij geschoten. “In april benaderde De Kroepoekfabriek ons voor een optreden via een Facebook livestream, dit was een hele aparte maar zeker leuke ervaring, met 60-70 kijkers was het toch net alsof je een echt optreden had gegeven. Hoewel de energie natuurlijk heel anders is”, aldus Viero.

“De pandemie heeft mij heel veel tijd en ruimte gegeven om aan mijn toekomst als artiest te werken: dit was het moment om mezelf te herontdekken. In mei zijn wij (Alliance) met onze studio naar een nieuwe pand verhuisd en hier heb ik gedurende de hele quarantaine zoveel mogelijk muziek gemaakt. En aantal tracks uit deze periode zijn al uitgebracht en in het voorjaar van 2021 zal er een EP van mij naar buiten komen. ” De rapper hoopt, zoals velen, dat alles snel richting het oude gaat en de uitgestelde plannen opnieuw op te kunnen pakken.

Check Viero op: