loading


MAAK KENNIS MET ONZE NIEUWE PROGRAMMEUR ELROY ma september 24 2018

Na bijna acht jaar vertrok programmeur Tim van Dorp in juni naar poppodium Bibelot in Dordrecht. De leegte die hij achterliet is nu opgevuld door Elroy Timmermans (28). Hij start vanaf 1 oktober als programmeur en coördinator marketing.

Waarschijnlijk is Elroy voor veel bekenden van De Kroepoekfabriek geen onbekend gezicht. Hij is al langere tijd actief voor De KF en ook de Zomerterrasganger herkent hem wellicht als de altijd vrolijke presentator, meester in slechte woordgrappen. Hoog tijd om kennis te maken met de nieuwe programmeur!

We starten met de voor de hand liggende zaken; stel jezelf eens voor!
“Mijn naam is dus Elroy Timmermans, 28 jaar en geboren en getogen Vlaardinger. In Schiedam op school gezeten, daarna in Rotterdam Media- en Entertainment Management gestudeerd. Vanuit daar ben ik ooit betrokken geraakt bij De KF. Mijn grootste passie is muziek – dat kan ook bijna niet anders – en breder bekeken cultuur en geschiedenis in het algemeen.”

Hoe belangrijk is die passie voor muziek als programmeur zijnde?
“Onmisbaar, maar kennis is net zo belangrijk. Liefst van zoveel mogelijk genres. Dat is een flinke dobber, er komt tegenwoordig zoveel muziek uit. Mijn voorganger Tim had hier een geweldige antenne voor, dus ik heb flinke schoenen te vullen.”

Waarom is hij eigenlijk gestopt?
“Tim heeft hier bijna acht jaar te gek werk verricht. Met onder andere Renske heeft hij De KF opgebouwd, onze smoel bepaald. Een eervolle taak! Maar na zo’n lange tijd reikten Tim’s ambities als programmeur verder dan wat De KF kan realiseren. Het werd dus tijd voor iets nieuws.”

En in hoeverre zal jouw aanpak als creatief brein verschillen van die van Tim?
“Er ligt een hele mooie fundering. Ik wil en ga hier niet teveel aan tornen. Er ligt wel een mooi lijstje met speerpunten waar ik aan wil werken. Zo wil ik de banden aanhalen met de lokale muziekscene: muzikanten, maar ook muziekscholen. Het talent ook op het podium zetten in plaats van alleen naast de leraar.

Bij De KF moeten we soms strijden voor de namen die het juist in onze regio en stad goed zouden doen. Tenslotte is er met een capaciteit van driehonderd man maar beperkte financiële ruimte om dit voor elkaar te boksen. Investeren in een goede relatie met boekers (vertegenwoordigers van artiesten, red.) staat dus ook hoog op de lijst. Verder ben ik van plan meer te experimenteren met artiesten uit het buitenland.”

Om dit goed aan te pakken, zal ik ook samenwerken met derden. Professionals en liefhebbers uit de lokale scenes die me helpen om de juiste krenten uit de muzikale pap te vissen.”

Tributebands zijn momenteel in, al zijn de meningen over dit fenomeen verdeeld. Hoe kijk jij hier tegenaan?
“Die bands zijn gekomen om niet meer weg te gaan. We zitten in een tijd waarin de grote namen uit de geboorte van de rock en pop komen te overlijden. Er is een daarom hang naar nostalgie, men wil terugvallen op wat ze kennen, waar ze herinneringen aan hebben. Tributes vervullen die behoefte. Je kan dit zien als makkelijk scoren, maar in een goede tributeband zit ook veel werk en liefde voor het origineel. Het af doen als copycatgedrag is in veel gevallen dan ook niets meer dan onzin.

Voor wat ons programma betreft: ik heb een vijftal handvatten bedacht om te bepalen of we een tribute wel of niet boeken. Bijvoorbeeld: lokale/regionale initiatieven zijn altijd welkom of iets kan absoluut wereldniveau zijn. Wel is het zaak om de balans te houden. Origineel werk moet altijd de boventoon voeren in het programma.”

Wat zijn de momenten waar je kippenvel van krijgt? In relatie tot je werk natuurlijk.
“Vooropgesteld: de lokale projecten tijdens de uitvoering! Op die wijze hebben we regelmatig de zaal uitverkocht. Denk aan Floyd Flower Project, de Metal Tribute Nights, KF Allstars en -uit de hiphophoek- GLOW. Dit soort zaken laten duidelijk zien hoe belangrijk muziek voor ontwikkeling en identiteit is en vooral: er zit zoveel talent in deze stad en regio. Dit programma laat dat zien.

‘Grote namen’ zijn natuurlijk altijd genieten. Het gevoel dat je die ene artiest toch hier naartoe hebt weten te halen, de zaal goed vol of uitverkocht is en er dan een show van jewelste wordt neergezet. Onbeschrijfelijk.”

En muziek buiten je werk om?
“Mijn horizon is breed, maar ik ben bijzonder gek op Moderat, Sigur Rós, Kashmir en The War on Drugs. Dat zijn vier artiesten met muziek waar ik keer op keer op terugval, echt prachtige muziek. Ook heb ik een grote voorliefde voor drum ’n bass. Voor zover ik idolen heb: Michael Jackson. Beetje een guilty pleasure, maar die man was ondanks al zijn gebreken een genie. Ik heb de motoriek van een tuinhek, maar stiekem waag ik me wel eens aan een MJ-dansmove.”

Tot slot, wat zijn op dit moment de concerten en clubavonden om naar uit te kijken?
“Bijzonder trots ben ik op Total Confusion waar in december drie godfathers van de Nederlandse house en dance staan: Dimitri, Remy en Jaydee. Nog zo één is Dr Lektroluv, maar dan binnen de electro. Een beetje muziekliefhebber moet ook warm worden van Nieuwe Vangst. Altijd gratis toegang én met artiesten die zomaar de grote namen van morgen kunnen worden. Tof als je wat wilt ontdekken. In 2019 volgt nog veel meer moois, maar daar kan ik nu nog geen onthullingen over doen.”