loading


NIEUW KF-CONCEPT do januari 22 2015

Op vrijdag 27 februari lanceert poppodium De Kroepoekfabriek Nieuwe Vangst: een nieuw KF-concept dat je voor een klein prijsje kennis laat maken met de nieuwe grote bands van morgen. Een kweekvijver van Nederlandse (en af en toe ook internationale) bands die zich al hebben hebben bewezen, maar nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Not yet… Wij zeggen je: dat gaat niet lang meer duren. Nu live van dichtbij te bewonderen in De Kroepoekfabriek, binnen niet al te lange tijd moet je in de rij voor een kaartje voor de grote zalen en festivals. Dus, grijp je kans, kom vissen bij Nieuwe Vangst.


Deze eerste editie van Nieuwe Vangst maken The Elementary Penguins en The Vagary hun opwachting. The Elementary Penguins is een Amsterdams trio met Britse zanger. De gebruikelijke eerste stappen naar succes voor een band zijn doorgaans: optredens, single, radio. Maar The Elementary Penguins hebben bij toeval rigoureus gebroken met die tamelijk onwrikbare volgorde. Bij deze band was het: radio, single, optredens. De volgende stap was het debuutalbum Weekend Transition op het V2 label (in november 2014) en bijbehorende een clubtour. Het debuutalbum staat tjokvol singles, dus ze kunnen nog even voort met hun ‘indie Britrock on the Dutch airwaves’. Echter, behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Daar is de band zich van bewust. Nu moet het gaan gebeuren. Laat dat weekend maar komen, de clubs, de festivals, alles. It’s Magic! The Elementary Penguins zijn er klaar voor. De Kroepoekfabriek ook!

The Vagary is een indie rockband, opgericht in 2011. De leden hebben eerder afzonderlijk ervaring opgedaan in het Amsterdamse bandcircuit, maar in de huidige bezetting kon het viertal eindelijk ruimte gaan geven aan een gedeelde obsessie voor de eenvoud van popmuziek en de live energie van gestripte, staccato rock. Zo ontstond al gauw een eigen sound, ‘ergens tussen Bryan Ferry’s eighties synthpop en The Velvet Underground of zelfs Neu!’. Kort na oprichting speelde The Vagary al veel shows waaronder voorprogramma’s voor o.a. Kurt Vile en Pete Doherty. Dit leverde een ijzersterke live reputatie op die eind 2012 werd bezegeld met het winnen van de Amsterdamse Popprijs. Hoewel de door de pers gemaakte vergelijkingen met The Cars, The Virgins, Tom Petty en The Strokes niet onterecht zijn, streeft The Vagary naar een eigen, tijdloze combinatie van bombastische gitaren en synths, met een sluimerende melancholie als ondertoon.
In augustus 2014 verscheen het debuutalbum ‘Salute’ en inmiddels zijn de heren niet meer te stoppen en hard op weg om het predikaat van ‘nieuwe aanwinst voor de Nederlandse popcultuur’ (aldus 3voor12) meer dan waar te maken.

NIEUWE VANGST 1