loading


RUBEN WINT JONGERENDEBAT vr november 29 2013

Op woensdagavond 27 november vond voor de tweede keer het jongerendebat in De Kroepoekfabriek plaats. Wederom was het een groot succes wegens het hoge niveau en vele bezoekers. De jury verkoos Ruben van der Zande tot winnaar en de publiekprijs ging naar Alma Lienzenga.

Aan het debat hebben vijf middelbare scholen uit Vlaardingen, Maassluis en Schiedam deel genomen: Lyceum Vos, ‘t Groen van Prinsterer, Geuzencollege, Stedelijk Gymnasium en het Reviuslyceum.
De deelnemers namen het tegen elkaar op door in zes verschillende rondes over actuele onderwerpen te discussiëren die met ons allemaal te maken hebben en elkaar van hun eigen mening te overtuigen. Stellingen over Edward Snowden en de uitbreiding van zestienhoven passeerden de revue.

Uit elke ronde werd de sterkste deelnemer gekozen, die direct door ging naar de finale. De gehele avond werd professioneel aan elkaar gepraat door burgemeester Tjerk Bruinsma, die tevens debatleider was. De finale stelling kwam vanuit Amnesty International en werd door expert David de Beer geïntroduceerd en ingeleid. De stelling luidde ‘Sport en mensenrechten hebben niets met elkaar te maken’. Een actuele stelling die wederom het pit in de deelnemers naar boven bracht.

Net zoals vorig jaar waren er twee winnaars. Eerst werd een winnaar gekozen door de jury, bestaande uit Vlaardingse wethouder Arnout Hoekstra, Schiedamse wethouder Mario Stam en de winnaar van vorig jaar Jamie Tirion. Vervolgens werd een winnaar gekozen door het publiek aan de hand van een decibel meting.

De juryprijs werd gewonnen door Ruben van der Zande van het Lyceum Vos. Hij durfde dapper een andere mening dan de rest in te nemen en wist deze met goede argumenten te verdedigen. Hij ging naar huis met de grote ‘Laat je horen! 2013’ beker en een Beats by Dr. Dre hoofdtelefoon.

Vervolgens werden de overige finalisten nogmaals het podium opgeroepen. Zij maakten nog een kans op winst door een zo hard mogelijk applaus te krijgen, wat gemeten werd met een decibel meter. De winnares van deze prijs was Alma Liezenga van het Groen van Prinsterer Lyceum, die het publiek krachtig heeft weten te overtuigen met haar doordachte argumenten. Zij ging naar huis met de kleine ‘Laat je horen! 2013’ beker en een lekkere ‘Laat je horen! 2013’ taart.

Het jongerendebat werd mede mogelijk gemaakt door De Kroepoekfabriek, Gemeente Vlaardingen, Gemeente Schiedam, Gemeente Maassluis, Amnesty International en Stadsbibliotheek Vlaardingen.

Foto’s van het jongerendebat zijn binnenkort hier online te vinden.