loading


Showcase Popsport Zuid-Holland di juli 5 2016

Afgelopen zaterdag vond de showcase van Popsport Zuid-Holland plaats. Het traject voor jonge, talentvolle artiesten is na drie maanden tot een einde gekomen. Eén van de vier acts mocht doorstromen naar het landelijke traject en zal een heel leerzaam najaar tegemoet gaan. Venhill ging ervandoor met de winst en gaat daarmee naar het landelijke traject. 

Voor diegenen die Popsport niet kennen: Popsport is een landelijke organisatie welke zich ten doel stelt jonge, talentvolle artiesten tussen de 12 en 20 jaar een handje op weg te helpen in het opbouwen van een carrière als artiest. Dit wordt per provincie georganiseerd door een regiocoördinator en elke provincie helpt -na selectie- maximaal tien artiesten met een volledig op maat gemaakt workshoptraject. De workshops worden gegeven door professionals uit de muziekindustrie. Popsport is voor elke artiest toegankelijk: bandjes, singer-songwriters, dj’s/producers en rappers. De enige voorwaarde is dat de deelnemers hun muziek zelf schrijven en dat de kwaliteit hoog genoeg ligt om mee te mogen doen. Het traject van Zuid-Holland ging in maart van start met producer Joshua J, rockband Venhill en de singer-songwriters Tato en Something Like Sunshine.

Dit traject kwam afgelopen zaterdag tot een spetterend einde. Allereerst was het de beurt aan Tato, die voor de gelegenheid voor het eerst met band optrad. Zijn muziek is verhalend en intens. Tato’s rauwe, lage stem klinkt bij vlagen als Elvis en zelfs The Veils, wat een groot compliment is. De band bleek een hele goede toevoeging te zijn, waar echter, zo zeiden de trajectcoaches van Popsport, het samenspel en interactie nog wel sterker had kunnen zijn. Tato zal in de nabije toekomst een EP gaan uitbrengen, welke hij met steun van Popsport kan opnemen.

Na Tato was het de beurt aan Something Like Sunshine. De twee dames schrijven kleine, mooie nummers die ze zelf begeleiden op gitaar. Hun sterke punt is vooral de prachtige samenzang. Echt een act waarbij het resultaat meer is dan de som der delen. Dat dit anderen inmiddels duidelijk was geworden was onmiskenbaar. Zo wonnen ze in thuisstad Den Haag onlangs een wedstrijd waarna ze in een vol Paard van Troje mochten optreden en stonden de dag na de showcase op het Metropolis Festival in Rotterdam. De puurheid siert deze twee dames!

Na twee singer-songwriters was het de beurt aan producer Joshua J. Het is de laatste tijd hard gegaan met Joshua: de Dance Tour in Breda gewonnen (waarna hij voor dertigduizend man mocht draaien) recentelijk gestart op de Herman Brood Academie, interesse voor een samenwerking (collab) vanuit Hardwell en zijn nieuwste track had binnen één dag al meer dan veertigduizend plays. Waar al dat succes vandaan komt, is al snel te horen. Zijn muziek is relatief nieuw voor Nederland en wordt ook wel Future Beats genoemd. Een op hiphop gebaseerd genre in de dance met invloeden uit de pop, trap/dubstep en breakbeat. Veel sierlijke melodieën glijden onder de opgeknipte vocals door, onderwijl gesteund door een dikke bas en heftige, maar vriendelijke beat. Binnen zijn set wisselt hij zijn muziek af met hiphop, pop, house en zelfs rock ’n roll in de vorm van het nummer Walking On Sunshine. Een rollercoaster die het publiek wel kan bekoren.

Na de elektronica van Joshua J is het de beurt aan de rockers van Venhill, uit Alphen a/d Rijn. No-nonsense rock door een viertal jonge honden. Binnen Popsport viel de band vooral op door hun gretigheid om te leren en te ontwikkelen. Hun inzet was tomeloos en dat was ook terug te zien. Veel tips ’n tricks die ze tijdens Popsport hadden geleerd, bleken ze zich eigen te hebben gemaakt. Vooral toen ze een nieuw nummer speelden, wat ontstaan was tijdens een workshop, bleek hoeveel progressie de band had gemaakt in die korte tijd. De coaches waren daarom ook zeker onder de indruk. De beslissing die de coaches daarna moesten maken (‘wie stroomt er door naar het landelijke traject?’), bleek dan ook een moeilijke. Na ruim een half uur overleggen waren de coaches er dan toch eindelijk uit. Hoewel het niveau over de gehele linie hoog lag, gunden zij Venhill de plek met als voornaamste redenering dat de progressie in drie maanden groot was, en ze benieuwd waren waar dit verder toe zal leiden. Venhill gaat daarom onder andere Kytopia in en zal nog deelnemen aan een heel scala van workshops.

Meedoen aan Popsport?

Ben jij zelf een producer, band, singer-songwriter of rapper/mc en schrijf je je eigen muziek? Dan is meedoen aan Popsport zeker voor je als je tussen de 12 en 20 jaar bent. Inschrijven voor de editie van 2017 kan op www.popsport.nl/inschrijven.

web_IMG_7111_Popsport_showcase_ArieScholl_20160703