loading


TOKOLOKO IS ECHT KROEPOEK vr september 27 2013

Ook in het nieuwe KF-seizoen vormt bandjesavond Tokoloko een maandelijkse vaste prik in het programma. Dit is voor muziekliefhebbers dé plek om – gratis en voor niets – nieuwe bandjes te checken! En, voor nieuwe(re) talentvolle bandjes dé kans om te spelen in een professioneel poppodium.

Niet zelden spelen bandjes eerst hier, voordat ze doorstomen naar andere en grotere podia. Zo speelden de heren van HeavyLight, die inmiddels ook te gast zijn geweest bij DeWereldDraaitDoor, ook eens tijdens deze bandavond….Tokoloko is een leuk en eigen concept, voornamelijk gericht op talentontwikkeling en daardoor dus typisch ‘Kroepoek’.
Zo vindt ook Sjoerd van den Boogert, van onder meer Spek & Boogert. Met zijn beide vorige bands, Señor Sandor en Parkiet on Speed, betrad hij het KF-podium tijdens deze altijd verrassende bandavond. Sjoerd: “Bij Tokoloko krijgen lokale bandjes de kans om hun netwerk te vergroten en meer in het bandcircuit te komen, waardoor ze uiteindelijk steeds meer kunnen spelen. Maar naast het feit dat het dus een nuttige plek is om te spelen, is het vooral ook echt een feestje. Het is een leuke plek om als band te spelen. In De Kroepoekfabriek hangt altijd een goede sfeer en het geluid is heel goed. Dit laatste is niet overal het geval natuurlijk, dus dat is zeker een goede voorwaarde en pré!”

Dankbaar podium
Over dat goede geluid en de fijne sfeer is ook Vincent Niks te spreken. Hij valt, met inmiddels jarenlange ervaring in bands als Elle Bandita en Sanne & Ik, niet zozeer in de categorie ‘beginner’, maar zijn band De Dood betreft dan weer een ietwat ander genre – nogal hard en ongenuanceerd – hetgeen ook de programmering van Tokoloko typeert; niet alleen beginnende bands die iets te melden hebben vinden hier een dankbaar podium, bands die iets minder makkelijk te plaatsen zijn op een mainstream ‘poppy’ of rockfestival ook.“De Dood bestaat eigenlijk uit allesbehalve beginners, maar  wij komen gewoon nergens anders aan de bak”, grapt Vincent. Dan, gelukkig even iets serieuzer: “Ik kan het ieder ander bandje aanraden om tijdens Tokoloko te spelen. Enthousiast publiek is gegarandeerd en je pikt er altijd wel een sympathiek beginnend bandje mee.”

Bepaal je eigen gage
Als je tijdens Tokoloko speelt, bepaal je je gage min of meer zelf. En een al dan niet geslaagd optreden wordt immers mede bepaald door het publiek. Daarom is de Tokoloko-deal: je krijgt een euro per bezoeker die jij als band meeneemt. Inderdaad, ook voor de band – en niet alleen voor het podium – een extra stimulans om het optreden te promoten. Een samenwerking die De Kroepoekfabriek graag zo ziet. De jongens van Volle Melk, een jong Vlaardings bandje met een hilarisch Nederlandstalig repertoire, speelden in de afgelopen twee jaar al twee keer tijdens Tokoloko en kunnen zich wel vinden in deze deal. “Als beginnend bandje gaat het erom dat je kunt spelen op een professioneel podium, het gaat sowieso niet om het geld”, stelt bassist Rico Keijzer . “Als je wel aan het optreden wilt verdienen, moet je in dit geval je gewoon zoveel mogelijk vrienden meenemen… Afgelopen september hebben wij zo 47 euro verdiend tijdens Tokoloko. Mooi meegenomen. Maar belangrijker: dat zijn toch weer 47 mensen die het goed vonden. En als alle bands zoveel mogelijk mensen meenemen, speel je als beginnende band sneller voor een volle zaal, waardoor je leert spelen voor een groter publiek.”

Toegevoegde waarde
Niet alleen voor muzikanten, maar ook voor muziekliefhebbers is Tokoloko van toegevoegde waarde. Elke tweede donderdag van de maand kunnen zij bij De Kroepoekfabriek leuke nieuwe(re) bands te checken en te ontdekken. Relaxt en ongedwongen, want het kost je helemaal niets, hooguit een biertje of cola. In ruil daarvoor krijg je elke maand een frisse, verse lading diverse bands. Kom dus vooral eens een kijkje nemen! Tokoloko staat namelijk garant voor een gezellige, maar zeker ook kwalitatief goede avond!

Heb jij een band die zeker een plekje op het podium verdient en wil je spelen spelen spelen? Mail dan naar: [email protected]