loading


UPDATE STADSGEHOORZAAL vr mei 8 2015

Er liggen spannende tijden met mooie kansen voor De Kroepoekfabriek in het
verschiet. Afgelopen maart heeft de gemeente Vlaardingen KADE40 en De Kroepoekfabriek opdracht gegeven om twee plannen te maken voor een nieuwe invulling van de Stadsgehoorzaal, die per 1 augustus de deuren sluit. Plan één betreft het organiseren van een goed overgangsjaar vanaf september 2015. Half juni wordt het programma voor het overgangsseizoen 2015-2016 bekendgemaakt en start de kaartverkoop. Plan twee is de visie voor de lange termijn vanaf 2016. Deze wordt in juni aan de gemeenteraad gepresenteerd. 

 

stadgehoor

Zoals je zal begrijpen, moet er in een korte tijd veel geregeld worden. Tussen september 2015 en juni 2016 staan er vijftig mooie voorstellingen en evenementen op de planning van de Stadsgehoorzaal. Het seizoen 2015-2016 wordt een avontuurlijk overgangsjaar. Het theater gaat de figuurlijke steigers in, zodat de mogelijkheden met minder budget en meer samenwerking ten volste kunnen worden uitgeprobeerd. Het overgangsjaar kan gezien worden als één groot proeffestival voor jong en oud, met muziek, theater, cabaret en familievoorstellingen. Het wordt een combinatieprogramma met ruimte voor nieuw talent én gevestigde namen. Het live-muziek-programma wordt geprogrammeerd in samenwerking met poppodium De Kroepoekfabriek en de randprogrammering wordt verzorgd door het team van Kade40. Het plan is om samen met de stad vanuit de basis te gaan bouwen aan een levendig stadspodium, waar je met elkaar kan genieten van verrassende evenementen, waarbij vooral culturele initiatieven vanuit de stad volop de ruimte krijgen, zoals amateurverenigingen en festivals. Dit geheel wordt aangevuld met inspirerende professionele voorstellingen. Vanaf half juni kan naar hartenlust worden ingetekend op het programma, via de website en via een uitgebreide informatiekrant die in de regio breed zal worden verspreid.

Wat betekent dat voor De Kroepoekfabriek?
We zijn dit avontuur aangegaan omdat we geloven in de kracht van samenwerking in de stad en omdat we mogelijkheden zien. Jullie weten waarschijnlijk wel via eerdere berichten dat we enorm op zoek zijn naar kansen en besparingen vanwege de enorme bezuinigingen van de gemeente van 70%! Zowel Kade40 als De KF zien ook nog andere kansen, zoals het gebruik maken van een grotere ruimte voor projecten die dat verdienen. Kade40 kan tot slot de educatie-kracht die ze hebben toepassen op alle evenementen en ze kunnen een gewenste verbindende rol spelen voor amateurgezelschappen. Deze samenwerking moet veel gaan opleveren! Voor een aantal mensen uit het vaste team betekent dit dat ze hun werk (bv pr, horeca, vrijwilligerscoördinatie, techniek, programma, productie, administratie, directie) het komende jaar ook voor een aantal uur voor de Stadsgehoorzaal gaan doen. De komende weken gaan we dat helemaal uitpuzzelen.

GV_Jandino_Hoe_Dan_Ook_f_Ruud_BaanHet programma voor het overgangsjaar
Aan cabaretiers Jandino Asporaat en Javier Guzman is gevraagd de Stadsgehoorzaal-bühne te betreden en ze gaven een volmondig ‘Ja!’. De Harmonie wordt de plek voor aanstormende talenten als de Cameretten Finalisten tour, Carolien Borgers en Aron Elstak. Bijzonder in de cabaretline-up is een waar Humor College in de Harmonie!
Het muziekprogramma i.s.m. De Kroepoekfabriek bestaat onder meer uit Nina Simone, Gare du Nord, Esmay Usmany, Fresku, Jules Deelder en Bas van Lier. Met het Zomerterras wordt samen gekeken naar een klasse muziekprogramma op iedere laatste zondag van de maand. Voor de jeugd gaat het programmateam hun best doen om op diezelfde laatste zondag van de maand aan de andere kant van het theater een goed familieprogramma aan te bieden, als ware het een festival op zondag. Daarnaast kunnen ouders, grootouders en hun kinderen en kleinkinderen komen genieten van Ernst Bobbie en de Rest met Sinterklaas, De Kleine Kapitein en een grote Sesamstraat Jubileumvoorstelling! Voor de oudste Vlaardingers komt een prachtig liedjesprogramma `Van Berini tot Solex` langs vol herinneringen. In samenwerking met De Kroepoekfabriek wordt ook iedere laatste vrijdag van de meer donkere maanden flink wat verlichting geboden met het succesvolle Comedy Kafé, met namen als Arie Koomen en Edo Brunner, maar ook met volop ruimte voor het stand-up talent van morgen.
De liefhebbers van show, muziek en gezelligheid kunnen terecht bij Het Groot Niet Te Vermijden, een Hollands liedjesprogramma van Jeffrey Schenk & Esmee van Kampen, muziektheater van Total Los, een grote musical over het leven van Willem Ruis, ‘Vuile Huichelaar’, het meezingprogramma voor vrouwen en de klucht Prettig Gestoord. Voor de toneelfanaten staat Fatal Attraction met een topcast en de intieme voorstelling LEEF! op de agenda. The Fabulous Sneakerboyz komen voor alle hippe dansers en dansliefhebbers van de stad! De data worden half juni bekend gemaakt en start de online kaartverkoop.

Vlaardingse helden
Uiteraard komen gedurende het hele seizoen de Vlaardingse helden schitteren in de stadsevenementen! Zo gaan De Wannebiezz In concert, is er de première van de Vlaardingse cabaretier Berry Lussenburg, komt er het Vlaardings Film Festival en knallen verenigingen als het Vlaardings Musical Gezelschap en ONI ook van het toneel de zaal in. Vijf verenigingen hebben vorig jaar al hun vaste repeteerplaats gevonden in het theater. Er is in de nieuwe Stadsgehoorzaal nog genoeg ruimte voor meer culturele initiatieven van verenigingen en organisaties uit de stad.

Op zondag 20 september vindt in De Stadsgehoorzaal de aftrap van het culturele seizoen plaats, waar een keur aan voorproefjes te zien is van alle culturele activiteiten in de stad.

Helpende handen gezocht
Cultuurliefhebbers kunnen helpen dit plan tot een succes te brengen! Wie wil, kan af en toe meehelpen als gastheer, technicus, barman, marketeer, ouvreuse of organisator. Alle hulp is hard nodig. Ook wordt er voor de toekomst een programmaraad opgesteld. Voor de nieuwe invulling van de Stadgehoorzaal wordt er gebouwd aan een enthousiast vrijwillig team, dat zich met elkaar en onder begeleiding kan inzetten voor het stadspodium. In juni volgt meer informatie en in augustus en september komen er een aantal informatiebijeenkomsten en trainingen.

Kracht van eigen profiel
Het onderscheid tussen de drie cultuurgebouwen moet alleen maar scherper worden! Kade40 als educatief centrum voor jong en oud, De Kroepoekfabriek voor jongerencultuur, talentontwikkeling en live muziek en de Stadsgehoorzaal het stadspodium met evenementen de hele stad!

Globale Planning
Half juni 2015 wordt het programma 2015-2016 bekend gemaakt en start de kaartverkoop. Zondag 20 september wordt het culturele seizoen geopend en vanaf dan zijn er t/m juni 2016 diverse evenementen te beleven voor jong en oud! Het plan van aanpak voor de lange termijn wordt voor de voorjaarsnota aangeboden aan de gemeenteraad.

Spreekuren
We praten veel met alle soorten gebruikers van het theater. Bezoekers, verenigingen, artiesten, bedrijven, fondsen. Zo proberen we goed te luisteren waar behoefte aan is. Wie we nog niet hebben bereikt, kan ook langskomen bij één van de spreekuren. Er zijn nog spreekuren gepland op 11 en 20 mei en 8 en 17 juni, aanmelden kan via [email protected].

Ambitie
De plannen zijn innovatief en ambitieus en als het lukt heeft Vlaardingen iets moois in handen! Vanuit samenwerking bouwen aan een levendige cultuurstad, vol ruimte voor cultuur, ontmoeting, inspiratie. Het plan moet voor alle Vlaardingers, verenigingen, cultuurliefhebbers, instellingen, bedrijven en artiesten veel kansen gaan brengen. Via www.kroepoekfabriek.nl en www.kade40.nl kan iedereen op de hoogte blijven van de vorderingen.

Vragen, opmerkingen, suggesties… allemaal welkom!

Neem gerust contact op met De Kroepoekfabriek of meld je aan voor een van de spreekuren.

Contactgegevens: Renske Verbeek, directeur De Kroepoekfabriek, 010-44555580 of [email protected].