loading


VLAARDINGSE PODIA BEREIDEN ZICH VOOR OP TOEKOMST do april 16 2020

Zoals voor iedereen, is de onzekerheid voor de culturele sector enorm. Er wordt hard gewerkt aan landelijke steunmaatregelen. De sector is goed voor bijna 4% van het BNP en de schade dreigt onherstelbaar groot te worden. Bij de Vlaardingse podia wemelt het van ideeën om muziek, theater en evenementen te blijven brengen, al dan niet in nieuwe vormen. Alle scenario’s passeren de revue. Wat kan er straks wel en wat kan er niet? Hoe blijft programma en contact op afstand mogelijk en hoe maken de podia zich sterk om de toekomst aan te kunnen?

Alle medewerkers en de 271 vrijwilligers van de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek zijn druk bezig met de vraag hoe ze als podia met elkaar, met de stad, met de artiesten, met het publiek en de politiek op een veilige manier kansen kunnen vinden om juist sterker uit de crisis te komen. Op korte termijn zijn er mogelijkheden zat. Maar waar liggen de kansen voor de lange termijn? Er moet creatief gekeken worden naar de mogelijkheden.

“Gelukkig is dat iets waar we goed in getraind zijn. Er kan op dit moment veel niet, maar er kan ook veel wél.” vertelt Renske Verbeek, directeur van het theater en poppodium. “Het team is keihard aan het werk. Een deel van het team houdt nauw contact met het publiek en de artiesten. Het is een enorme puzzel, die met het hele land gelegd moet worden. Zowel het publiek en de artiesten, als de sponsors, politiek en de gemeente is erg begripvol, dat geeft vertrouwen! Een grote groep collega’s is bezig met zoveel mogelijk onderhoud. Er worden bergen aan werk verzet. En vooral denken we met elkaar veel na over de mogelijkheden. We zijn druk aan het rekenen op verschillende toekomstscenario’s. Inmiddels hebben we goed in zicht wat de schade per week is. Die is groot en zorgwekkend. Na iedere persconferentie van de minister-president stellen we onze verschillende scenario’s bij. We moeten in stappen denken. Zo hopen we ons goed voor te bereiden op de toekomst.”

Wat kan wel en wat kan niet?

Wat kan er niet? “Met elkaar op 1,5 meter naar een voorstelling of concert is lastiger dan je van tevoren zou denken. Je kunt maar 20% van het normale aantal bezoekers kwijt. Qua kosten kom dat nooit uit, om nog maar te zwijgen van de logistieke ongezelligheid bij de inloop, de garderobe, de bar en de kaartcontrole. Ieder probleem heeft vast een oplossing, maar het is belangrijk om te weten dat je per jaar minimaal 50 uitverkochte zalen in het theater en poppodium echt nodig hebt om rond te komen.” legt Verbeek uit.

Wat kan er wel? Deze maanden ontwikkelen de podia diverse projecten en werkwijzen om als podia op nieuwe manieren te zoeken om met elkaar te genieten van cabaret, jeugdtheater, muziek, toneel en dans. We maken volop plannen voor projecten en evenementen die bij de stad en bij ons passen, binnen de mogelijkheden. Ook gaan we extra inzetten op promotie van andere evenementen, die mogelijk wat geld opleveren, zoals vergaderingen, groepslessen, bijeenkomsten, congressen e.d. Verbeek: “We zijn er trots op dat het team in de tussentijd in no-time nieuwe manieren vond om cultureel programma te blijven bieden voor de stad via livestreams, social media, een talkshow en door theater op de radio uit te zenden. Dat blijven we doen zolang het kan en nodig is.”

Het publiek voorop

De podia kunnen de toekomst niet voorspellen, maar zullen er alles aan doen om er op voorbereid te zijn. Wie op de hoogte wil blijven, kan dat doen via de sociale media, website en via de digitale nieuwsbrieven van de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek. Na de persconferentie van het kabinet volgende week worden de scenario’s weer aangescherpt en het publiek verder geïnformeerd. “Zodra er nieuwe data bekend zijn, is het publiek de eerste die het hoort!”