loading

BETTIE SERVEERT + MAPLE

Informatie Collapse

Voorverkoop
€ 16.50
Deur
€ 18.50
Datum
VR 8 DEC 2017
Open
20:30
Start
21:00
Verwacht Einde
02:00
Tickets kopen

Op vrijdag 8 december komt de pionier van de Nederlandse indierock naar De Kroepoekfabriek. Dan komt de band Bettie Serveert haar indrukwekkende repertoire opdienen. De formatie rondom Carol van Dyk staat al jaren garant voor gloedvolle indie en eigenzinnige, alternatieve gitaarmuziek.

BETTIE SERVEERT

In 1991 ziet Bettie Serveert het levenslicht. Het daaropvolgende jaar brengt de band hun eerste album ‘Palomine’ uit. In zowel binnen- als buitenland wordt het album vol lof ontvangen en krijgt het zelfs de gouden status. Het levert de band ook meteen veel optredens op. Zo stonden ze o.a. op Pinkpop en deden ze internationale tours met genre-genoten als Wilco, Jeff Buckley, Dinosaur Jr., Buffalo Tom en Belly.

Bettie Serveert heeft haar sporen in de afgelopen 25 jaar dus ruimschoots verdiend. In oktober vorig jaar kwam ‘Damaged Good’ uit. Dit was de opvolger van het jongste album ‘Oh, Mayhem!’ uit 2013. Daarop laat Bettie Serveert een als vanouds energiek, fris en brutaal geluid horen.

Damaged Good is een van de meest diverse albums die De Betties tot nu toe hebben gemaakt. Van korte liedjes die amper zestig seconden duren tot een compleet epos van acht minuten en alles er tussenin. Het is een groot verhaal, intens, ruig, teder en vooral met veel vuur en passie. Een aantal liedjes zal zeker ook herinneringen oproepen aan de klassieker Palomine, het debuutalbum waar het allemaal mee begon.

Vijfentwintig jaar lang, hoe doe je dat? Nou eenvoudig, volgens Peter Visser:
“Ten eerste is gitaarspelen in Bettie Serveert het leukste wat ik kan bedenken. Ten tweede kunnen we niks anders, het is onze baan.”

Gelukkig maar, want dat vak verstaat Bettie Serveert goed. Gooi daar nog een do-it-yourself houding en een hechte vriendschap tegen aan en je tourt zo vijfentwintig jaar lang door Europa, Amerika, Canada en Japan, sta je regelmatig op de grote festivals en ontvang je naast vele lovende recensies ook nog de BV Popprijs. Nu is de band dus live te bewonderen, bij ons op het podium.

VOORPROGRAMMA: MAPLE

Honden komen veelvuldig voor in de popmuziek. Het gaat van Walkin’ The Dog tot I Wanna Be Your Dog van Iggy tot I Wanna Eat Your Dog van de Amsterdamse band Maple. Daar wordt de hond als favoriete snack geserveerd. Heel bizar voor de Westerse wereld, maar niet in Azië. Als popsong is het in elk geval een delicatesse. Maple brengt zijn muziek op smaak in het grensgebied tussen Britpop en powerpop.

Zanger/gitarist Jordy Sanger – goeie naam voor een zanger! – moet lachen om de titel van het nummer. Ze hebben er nog veel meer opgenomen. Al die liedjes moeten uiteindelijk terechtkomen op hun debuutalbum. ‘Fuzzpop noemen we het zelf,’ verklaart Sanger, die ook gitarist is bij Excelsior-band The Mysterons. Er staat een stevig fuzzgeluid op de gitaren. Is het dan geen shoegazer vanwege de combinatie van fuzz en melodie? ‘Nee, want onze muziek is minder dromerig. Wij zoeken wél graag contact met het publiek in plaats van naar het puntje van onze schoenen te lopen staren. Maar eigenlijk zijn we vooral een rock ‘n’ roll-bandje.’ Dat blijkt te kloppen als je hun muziek eens goed gaat checken.

JEAN JACQUES OP HET STADSSTRAND
Volgende event