loading

VREDESWEEK

GEEN VREDE MET OORLOG

Informatie Collapse

Deur
GRATIS
Datum
DO 21 SEP 2023
Open
19:30
Start
20:00
Verwacht Einde
22:00

Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Daarom organiseert PAX al meer dan 50 jaar met duizenden mensen de vredesweek. De Kroepoekfabriek en Pax slaan dit jaar de handen ineen en organiseren een avondvullend programma.

Waarom deze avond? September is elk jaar de maand van de landelijke vredesweek. Dit jaar is gekozen voor het thema “Geen vrede met oorlog”, in een tijd van oorlog werken voor de vrede. Deze week vindt plaats tussen 14 en 24 september.

Albana Shala en Maureen Ghazal
Albana Shala gaat in gesprek met Maureen Ghazal. Albana schrijft poëzie en korte verhalen en haar werk staat bekend om het bestrijden van propaganda en genderongelijkheid; Het overstijgen van maatschappelijke stereotypen door het begrijpen van taal, de basis van alle unieke manieren waarop mensen met elkaar communiceren. Maureen Ghazal schrijft poëzie en proza en maakt daarnaast performances en beeldend werk. In haar werk onderzoekt ze wat een thuis betekent in een wereld die alsmaar in beweging is. In 2018 studeerde ze met haar dichtbundel Altijd verschoven ruimtes af aan de Willem de Kooning Academie. Ze volgende een uitwisseling ‘Woordkunst’ aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en een minor ‘Literatuur’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Omara Lua

Somala
Somala is een Afghaanse dichter, schrijver, journalist en vrouwenrechtenactivist. Ze woont sinds anderhalf jaar in Nederland. Geboren in 1986 in Herat, Afghanistan. Tijdens de Eerste Islamitische Republiek van Afghanistan vluchtte haar familie naar Teheran, Iran. Na de val van de Taliban keerde ze terug naar Afghanistan. De volgende 20 jaar werkte Somaia hard aan de opbouw van een democratische en egalitaire samenleving. Maar opnieuw moest ze haar land, dromen en haar hele leven achterlaten. Net als zoveel andere Afghanen over de hele wereld moest ze asiel aanvragen als vluchteling nadat de Taliban in augustus 2021 de macht greep in Afghanistan. In Nederland begon ze een nieuw leven, maar haar woorden, haar poëzie, haar stem blijven haar wapens om een betere wereld te helpen opbouwen, vooral voor de mensen in Afghanistan. Voor de vrouwen, de jonge meisjes, de kunstenaars, de dichters en allen die daar in stilte lijden onder de recente tragedie.

De avond wordt gepresenteerd door Sanne Poot.

Tijdschema
19.30 – 20.00 inloop
20.00 – 20.05 Opening door Ben van Dorp
20.05  – 20.10 Gedicht Thera Kokx
20.10 – 20.20 Maureen Ghazal gedichten;
20.20 – 20.30 Muziek: Omara Lua
20.30 – 21.15 duogesprek Maureen en Albana
21.15 – 21.25 gedicht Somala
21.25 – 21.40 muziek: Omara Lua
21.40 – 22.30 Nazit

JAZZ IN TOWN FESTIVAL OP HET STADSSTRAND
Volgende event