loading

GANGS OF KIN | STADSSTRAND

SURREALISTISCHE INDIEPOP

Informatie Collapse

Deur
GRATIS
Datum
VR 25 AUG 2023
Open
16:00
Start
20:30
Verwacht Einde
Genre
Alternative & indie
Pop

Op vrijdagavond, 25 augustus, staat Gangs of Kin op het podium van Het Stadsstrand! Het artiestenproject van Joël Gaerthé is een eigen mix tussen indierock en surrealistische pop. Een overvloed aan genres en stijlen wordt verkent – van psychpop tot R&B. De toegang tot dit concert is gratis!

Gangs of Kin
Gangs of kin is geen verhaal over brute mannelijke rituelen. Het is een naam die inspeelt op de verbondenheid die we voelen als culturele junkies, geluidsdiscipelen en hondsdolle ‘Stans’: muziekliefhebbers. Verwantschap zorgt ervoor dat we steeds opnieuw vallen, voor elke noot.

Gangs of Kin is het artiestenproject voor songwriter/kunstenaar Joël Gaerthé, een eclectische, hedendaagse artiest en troubadour met een memorabele raspende stem. Gangs is zijn eigen mix van indierock en surrealistische pop. Tijdens dit project verkent hij een overvloed aan genres en stijlen – van psychpop tot R&B – een hybride ethos op zoek naar creatieve en emotionele overgave, en een publiek – een Gang. “Muziek is iets om te delen. Ego hoort er niet bij want hogere niveaus worden samen bereikt”, licht Joël toe.

Joël Gaerthé
Gaerthé, afkomstig uit Amsterdam, wist al op jonge leeftijd dat, wat zijn pad ook zou inhouden, muziek het middelpunt zou zijn. Al op 16-jarige leeftijd – in zijn woorden ‘als een mislukte pianist’, ontdekte hij gelukkig zijn eigen soulvolle rasp, een stem die hem kon helpen zijn emotionele gedachten en spirituele creaties te laten vliegen – allemaal elementen die de kern vormen van goede songwriting. Hij sloot zich aan bij verschillende bands en speelde met een aantal lokale muzikanten en makers, waaronder The Howlin.

Eerdere projecten
Na non-stop touren van 2011 tot 2018 was hij echter opgebrand. Hij had een nieuwe, andere kijk nodig. Hij wilde iets waarmee hij onbeschaamd beats en liedjes kon produceren, gebruikmakend van zijn liefde voor films zoals Miller’s Crossing en Down by Law, evenals J Dilla, low-fi beats en een liefde voor Flaming Lips, OutKast, MGMT en Tame Impala. Zo ontstond Gangs of kin – een collectief tussen zijn eigen verschillende stijlen, allemaal belichaamd door hem – zijn eigen band, zijn eigen gangs of kin.

Verder geïnspireerd en popelend om de nummers die hij in zijn hoofd had op tape te krijgen, ging hij het lab (de studio) in en creeërde in 2019 zijn eerste solo-mixtape ‘Broke not Broken’, die zowel goede recensies kreeg van verschillende Britse verkooppunten als een paar knikjes van BBC Music en Clash magazine. Joël vult aan: “Het is nooit te laat om je onderbuikgevoel te volgen. ‘The Broke Not Broken Mixtape’ was een intro van wat me te wachten staat. Het is een oeuvre dat de strijd vertegenwoordigde die ik doormaakte, over het volgen van je gevoel, hoe lang het pad ook is.

Nu, Gaerthé, die tijd alleen en met anderen heeft geëxperimenteerd – hij heeft samengewerkt met onder meer David Sitek en Stefan Skarbek – heeft hij zijn unieke vocale bereik gecombineerd met het kenmerkende muzikale landschap van zijn visie. Toen de nieuwe wereldorde in 2020 voet aan de grond kreeg en de wereld een beetje kleiner werd, bracht Joël zijn muziek naar LA, waar hij een deal tekende met Project Supertouch Records, een nieuwe afdruk gedistribueerd door Last Gang, van voormalig artiestenmanager en A&R-man, Todd Roberts. De release van “Broke” markeert de nieuwste genre-buigende single, die sonisch grenzen blijft verleggen en zich waagt aan nieuwe geluiden en texturen, een bitterzoete, bluesachtige klaagzang die past bij de moderne tijd.

 

JEAN JACQUES OP HET STADSSTRAND
Volgende event