loading


TERUGBLIK 2015: ZWARE BEZUINIGINGEN, TOCH VOORUITGANG vr januari 22 2016

Hoewel we in volle vaart zijn gestart met de eerste maand van een kersvers muziekjaar, maakt het team van De Kroepoekfabriek even pas op de plaats voor een kleine terugblik op 2015. Het afgelopen jaar was turbulent, maar zeker ook succesvol. Zo vonden er ruim 112 concerten en events plaats, waarbij het poppodium in totaal ruim 26.000 bezoekers mochten ontvangen.

Fresku, My Baby, Gare du Nord, Sunday Sun, Lucas Hamming, DOPE D.O.D., Jan Akkerman, Hausmagger, The Cool Quest, De Deeldeliers, De Dood, Mister and Mississippi en De LIKT; talloze bekende(re) artiesten en onbekende(re) opkomende acts – tijdens bandavonden Tokoloko en Nieuwe Vangst – maakten het afgelopen jaar weer indruk op het publiek.

En dit rijtje namen is niet het enige om trots op te zijn. De statistieken leren dat we in 2015 minder hebben geprogrammeerd dan het jaar ervoor (112 in plaats van 134), maar dat het aantal betalende bezoekers en de ticketomzet wél zijn gestegen. In 2015 bedroeg de subsidie nog maar een kleine 25% van de inkomsten van De KF. De rest van alle culturele evenementen die we organiseren, wordt bekostigd door sponsors en fondsen, horecaomzet en verhuurinkomsten. “Ondanks alle terugtrekkende bewegingen vanuit de overheid, met drastische bezuinigen tot gevolg, kijken we als team met trots terug op 2015”, aldus directeur Renske Verbeek. “We hebben als team hard gewerkt om het hoofd boven water te houden en gelukkig mogen we daarbij nog steeds rekenen op een trouwe Kroe; zonder de 120 vrijwilligers zou De Kroepoekfabriek niet kunnen bestaan. Samen hebben we het toch maar mooi gered, so far so good. We zijn er nog niet, maar de eerste zware klappen van de bezuinigen hebben we overleefd. Nu gaan we op weg naar nog meer succes… op naar 2016!”

Samenwerking met de Stadsgehoorzaal
De positieve resultaten en het vertrouwen in de toekomst zijn mede te danken aan de samenwerking met de Stadsgehoorzaal. Renske Verbeek: “Een spannende onderneming, die vooralsnog meer dan goed lijkt uit te pakken. Het samen optrekken zorgt er bijvoorbeeld voor dat De KF zich beter focussen op de popmuziek. Maar we zien ook dat we makkelijker een groter publiek kunnen bereiken. Daarnaast kan er voordeliger worden ingekocht en kunnen we spullen en personeel uitlenen, waardoor er geld wordt bespaard.”

Podium van de Mogelijkheden
Met veel nieuwe energie en vooral zin in alles wat komen gaat, is het team van De Kroepoekfabriek aan een nieuw jaar begonnen. Het wordt in ieder geval een jaar waarin de focus nóg meer zal komen te liggen op het bieden van een podium aan jong talent. Als poppodium van de regio Waterweg wil De KF, naast grote namen, ook laten zien welke opkomende bands en artiesten we in de gaten moeten houden. “Je kan ons zien als podium van de mogelijkheden”, vertelt KF-programmeur Tim van Dorp. In september bestaat het poppodium vijf jaar, hetgeen zeker reden is voor een verjaardagsfeestje met, zo belooft van Dorp, een geweldige line-up. Wie, wat en hoe, daar kan hij verder nog niet over uitweiden, maar wat wél al vast staat is het grootste deel van het programma van de komende maanden. Bevestigd zijn sowieso: Gerson Main (poetische Caribische countrypop mét bontmuts), De Kraaien (explosieve clubmuziek/hiphop), Elementary Penguins (Beatlesque indieppop), de albumpresentatie van Silver Pockets Full (sfeervolle poppy Americana van uit de eigen stad), Bells of Youth (indierock/pop), Julian Sas (blues gigant), Dool (dark rock door Elle Bandita plus band) en het Zwitserse 77 Bombay Street (folkpop met een luchtige twist).